Hoogsensitieve kinderen zijn empathisch, hebben oog voor detail, zijn vaak creatief en hebben een sterke intuïtie. Maar ook horen bij een hoogsensitief kind woedeaanvallen. HSP kinderen zijn snel overprikkeld, wat veel energie kost. Daarom zijn HSP kinderen snel vermoeid, geïrriteerd en ze hebben de neiging om de emoties en gevoelens van mensen in hun omgeving over te nemen.
Merk jij dat jouw hoogsensitief kind woedeaanvallen heeft? Dan helpt COCO Kindercoaching jouw hoogsensitieve kind graag om zelf te ontdekken hoe hij of zij met zijn hooggevoeligheid kan omgaan én deze kan gaan gebruiken als kracht.
Hooggevoelige kinderen zijn extra gevoelig voor de energieën om hen heen. Ze voelen veel sfeer aan, zoals spanning of verdriet en kunnen daardoor sneller overprikkeld raken. Kinderen die zich uiten in boosheid, kunnen daarna een schuldgevoel ervaren. Ze vragen zich af waarom ze boos werden, ze willen dit eigenlijk helemaal niet en toch gebeurt het, het “overkomt” ze.
Zijn de volgende punten herkenbaar? Dan zijn het waarschijnlijk hoogsensitief kind woedeaanvallen.
Veel ouders vinden deze situaties lastig om mee om te gaan. Ze hebben er alles voor over om de boze buien te vermijden, worden voorzichtig en willen alles zo perfect mogelijk doen. Het hooggevoelige kind voelt deze spanning, en dat leidt weer tot overprikkeling en boze buien.
Het kind voelt zich niet gehoord en wordt verdrietig omdat hij of zij boos wordt maar dit eigenlijk helemaal niet wilt. Zo kunnen jullie (zowel de ouders als kind) in een neerwaartse spiraal terechtkomen.
Heeft jouw hoogsensitief kind woedeaanvallen? Zo’n uitbarsting lijkt soms uit het niets te komen, omdat de overprikkeling tijdens een langere periode kan opbouwen.
Dit kan bijvoorbeeld in de klas komen door allerlei geluiden, fel licht, de stemming van de andere kinderen en van de docent. Of thuis door ruzie met een broertje of zusje. Ook een combinatie van een feestje, een belangrijke voetbalwedstrijd en nog een toets op school kan overprikkeling veroorzaken.
Woedeaanvallen kunnen ontstaan als er teveel prikkels binnenkomen en een kind niet in staat is om deze te verwerken. Hoogsensitieve kinderen zijn hier extra gevoelig voor, omdat zij prikkels intensiever verwerken dan anderen. Het ene hoogsensitieve kind trekt zich terug, het andere kind slaat om zich heen.
Ongeveer 20% van alle kinderen is hoogsensitief. Doordat er vaak misverstanden ontstaan rond deze karaktereigenschap, krijgen deze kinderen niet altijd de ondersteuning die ze nodig hebben.
Het versterken van het zelfvertrouwen van een hoogsensitief kind kan er meestal voor zorgen dat het kind beter kan omgaan met prikkels van buitenaf. Heeft jouw hoogsensitief kind woedeaanvallen, maak dan gebruik van deze tips:
Als kindercoach ga ik samen met jou en je hoogsensitief kind woedeaanvallen proberen te beperken en te voorkomen. Ik ga op zoek naar wat er nodig is om beter om te gaan met de hoogsensitiviteit.
Jullie zullen ervaren dat je zelf heel wat kan doen om het leven met hooggevoeligheid makkelijker en leuker te maken. Dit zorgt voor meer rust én vertrouwen. Neem snel contact met mij op voor de mogelijkheden.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer